GECOSA

Serveis de comptabilitat, finances i fiscalitat per a particulars, PIMEs, empreses, propietaris de propietats d'inversió i noves empreses. Especialistes en dret laboral.

Dades de contacte

Rambla de Fabra i Puig, 35 entl. 2ª
08030, Barcelona
gecosa@gecosa.com
+34 933462629

Segueix-nos

Nous permisos laborals arran del RDL5/2023

10/10/2023
Nous permisos laborals arran del RDL5/2023

Nous permisos laborals arran del RDL5/2023

"Aplicació del Reial Decret Llei 5/2023 en matèria de permisos per a la cura de fills i familiars, i equiparació de les parelles de fet amb el matrimoni"

Nous Permisos Laborals: Beneficis per a la Cura de la Família i l'Equitat de Parelles de Fet
En un esforç per adaptar-se a les canviants necessitats de la societat i promoure l'equitat en l'àmbit laboral, recentment s'han aprovat una sèrie de nous permisos laborals en diversos països. Aquests permisos estan dissenyats per abordar situacions com la cura de familiars i fills i l'equiparació de les parelles de fet amb el matrimoni. En aquest article, explorarem aquests nous permisos i les seves implicacions per als treballadors i empleadors.
**Permís per Accident o Malaltia Greu**
Una de les mesures més destacades és la introducció d'un permís retribuït de cinc dies a l'any. Aquest permís es pot utilitzar en casos d'accidents, malalties greus, hospitalitzacions o intervencions quirúrgiques sense hospitalització que requereixin repòs. La novetat més important d'aquest permís és que s'estén tant a familiars fins al segon grau com a convivents. El concepte de "convivent" és una addició important que no s'havia contemplat prèviament en la legislació laboral.
Es defineix com a convivent la persona que viu en el mateix domicili que el treballador. En principi, acreditar la convivència serà suficient, però és probable que els tribunals tinguin un paper important en la definició exacta d'aquest concepte en casos concrets.
**Permís per Força Major**
Una altra innovació és la introducció d'un permís retribuït per força major que es distribuirà per hores i que podria arribar a cobrir fins a quatre dies a l'any. Aquest permís es pot utilitzar, per exemple, en situacions d'urgència relacionades amb motius familiars, com ara acompanyar un familiar al metge o si un fill ha tingut una mala nit i el treballador necessita quedar-se a casa per cuidar-lo.
**Permís Parental**
Un dels canvis més significatius és l'aprovació d'un permís parental de vuit setmanes, que es pot gaudir en una única ocasió, de forma contínua o discontinua, a temps complet o parcial, fins que el menor faci vuit anys. Aquest permís pot ser especialment útil per als pares que necessiten temps per adaptar els seus fills més petits al retorn a l'escola al setembre o per atendre'ls durant els mesos d'estiu, quan no tenen accés a serveis de cura infantil. A diferència dels permisos anteriors, aquest no és retribuït, la qual cosa pot plantejar desafiaments econòmics per a alguns treballadors.
**Equitat per a Parelles de Fet**
L'equitat en l'àmbit laboral també s'ha abordat en equiparar el permís de 15 dies per matrimoni amb les parelles de fet. Això significa que les parelles que es registrin com a parelles de fet tindran dret a gaudir d'aquests 15 dies de permís des de la data d'enregistrament. Tot i que alguns convenis col·lectius ja havien contemplat aquest permís per a les parelles de fet, ara s'estableix de manera més generalitzada.

En resum, aquests nous permisos laborals representen un avenç important en la legislació laboral, en reconèixer la importància de cuidar de la família i equiparar els drets de les parelles de fet amb els matrimonis. No obstant això, és important tenir en compte que la implementació i la definició precisa d'alguns conceptes, com el de convivent, poden requerir la intervenció dels tribunals en casos concrets. Aquests permisos també plantegen desafiaments econòmics per als treballadors en termes de permisos no retribuïts, la qual cosa posa de manifest la necessitat d'un equilibri adequat entre la vida laboral i personal.


Declaración de la Renta 2023: ¡Déjanos hacerlo por ti!

Confía en nosotros para gestionar tu declaración de la Renta sin complicaciones