GECOSA

Serveis de comptabilitat, finances i fiscalitat per a particulars, PIMEs, empreses, propietaris de propietats d'inversió i noves empreses. Especialistes en dret laboral.

Dades de contacte

Rambla de Fabra i Puig, 35 entl. 2ª
08030, Barcelona
gecosa@gecosa.com
+34 933462629

Segueix-nos

CIRCULAR MODIFICACIONS 2024

25/12/2023
CIRCULAR MODIFICACIONS 2024

CIRCULAR MODIFICACIONS 2024

Claro, aquí tienes la traducción al catalán: "NOTIFICACIÓ, MODIFICACIONS 2024, CALENDARI LABORAL, FESTIUS, CANVIS TRIBUTARIS, DECLARACIONS FISCALS I NORMATIVA LABORAL, ETC."

Barcelona, 20 de desembre del 2023

IMPORTANT!! CANVIS EN L'HORARI DE GECOSA. - Amb l'objectiu de continuar oferint un servei el més adaptat possible a les necessitats dels nostres clients, us informem que a partir del 1 de gener del 2024, l'horari d'atenció al públic de GECOSA ADVOCATS, S.L.P serà de 9.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 18.00 hores.

NOVA PÀGINA WEB! - Estrenem un nou disseny de la nostra pàgina web, on, entre altres coses, podeu trobar informació actualitzada sobre les novetats que puguin afectar l'àmbit laboral i fiscal-comptable. Ens podeu trobar al següent enllaç: https://gecosa.es/es

CALENDARI OFICIAL DE FESTES LABORALS PER A L'ANY 2024.- Es relacionen com a festes laborals a Catalunya i Barcelona durant l'any 2024 les següents:

• 1 de gener (Any Nou)

• 6 de gener (Reis)

• 29 de març (Divendres Sant)

• 1 d'abril (Dilluns de Pasqua Florida)

• 1 de maig (Dia del Treball)

• 20 de maig (Dilluns de Pasqua Granada) Festiu a Barcelona

• 24 de juny (Sant Joan)

• 15 d'agost (Assumpció)

• 11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya)

• 24 de setembre (la Mercè, Barcelona) Festiu a Barcelona

• 12 d'octubre (Festa Nacional d'Espanya)

• 1 de novembre (Tots Sants)

• 6 de desembre (Dia de la Constitució)

• 25 de desembre (Nadal)

• 26 de desembre (Sant Esteve)

En cas que necessiteu informació sobre festes de qualsevol altra província o municipi, ens posem a la vostra disposició.

ALTES LABORALS. La Seguretat Social recorda que el tràmit de les altes laborals ha de ser realitzat abans de l'inici de l'activitat de la persona assegurada. Per això, us preguem que, en aquest sentit, la comunicació d'altes laborals sigui notificada a aquest despatx amb certa antelació, per evitar possibles sancions en cursar altes de treballadors que ja estiguin treballant el mateix dia de l'alta.

NOVETAT! ÚS DE DADES BIOMÈTRIQUES EN CONTROL DE JORNADA I REGISTRE HORARI.- L'ús de dades biomètriques per a la identificació de les persones en l'àmbit laboral encara genera dubtes, i aprofitant la publicació, el passat 23 de novembre de 2023, de la "Guia tractaments de control de presència mitjançant sistemes biomètrics" per part de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD).

Amb la interpretació actual de l'AEPD, qualsevol empresa que utilitzi un sistema de reconeixement biomètric per al seu registre de jornada pot ser sancionada. Tot i que la normativa no estableix la il·legalitat del registre per empremta, la consideració com a categoria especial d'aquestes dades és una mesura molt invasiva respecte als drets i llibertats de les persones treballadores, de manera que el "idoni" seria recórrer a mètodes menys invasius.

Encara comptant amb el consentiment dels treballadors, no es compliria el requisit de necessitat establert per realitzar els tractaments de dades biomètriques per al registre horari.

En aquest sentit, als que utilitzeu dades biomètriques per al control de jornada i registre horari, us recomanem adaptar aquests controls a fórmules alternatives per evitar possibles sancions.

NOVETAT! NOUS PERMISOS I MESURES DE CONCILIACIÓ. - Des de la nova Llei aprovada a finals de juny, s'han ampliat els permisos de caràcter familiar amb diferents situacions que milloren de manera significativa el que està establert en els convenis sectorials. Si aquests són d'interès, no dubteu en contactar-nos per contrastar els diferents supòsits.

QUADRE/CALENDARI LABORAL ANY 2024.- És facultatiu per part de l'empresa i molt recomanable, per al quadrament d'hores de conveni, registre horari i per a realitzar el calendari laboral amb festes i vacances, que el mateix sigui signat pel personal o els seus representants per evitar conflictes en aquesta matèria i poder exigir-ne el compliment amb garanties.

Des de la publicació de la normativa, la Inspecció ha intensificat els controls i està incrementant la revisió dels aspectes normatius i legislatius relacionats amb l'activitat de l'empresa, els seus empleats i el control horari de funcionament, amb atenció especial als registres de jornada i quadrants de treballadors. Reiterem la importància que les empreses portin un registre correcte de jornades; ha d'existir aquest registre diari a totes les empreses de manera obligatòria, independentment de la seva activitat o mida, ja sigui mitjançant mitjans mecànics o manuals, reflectint, dia a dia i de manera individual per a cada treballador, la jornada diària realitzada, ajustant-se al còmput anual d'hores de cada conveni.

Davant les Inspeccions experimentades, aquest despatx aconsella fermament la seva gestió i control per tal de poder acreditar de manera pacífica davant la Inspecció en cas que es produeixi en aquesta Empresa, per la qual cosa és convenient implementar un sistema de control, ja sigui manual o electrònic de qualsevol tipus, per evitar conseqüències desagradables i costoses davant d'aquest Organisme.

¡Claro, puedo traducirlo al catalán por ti!

NOVETATS TRIBUTÀRIES

Com és habitual, a finals de cada any es van anunciant les novetats fiscals, a continuació, en destaquem les més rellevants:

Pel que fa a l'IRPF, s'augmenta el mínim per tributar, el llindar per a l'obligació de presentar la declaració de la Renda augmenta de 14.000 a 15.000 euros. Els autònoms amb ingressos per sota d'aquests límits no tindran l'obligació de presentar la declaració.

S'introdueixen reduccions als rendiments del treball per als sous bruts entre 15.000 i 21.000 euros.

Els autònoms que tributin pel sistema mòduls veuran una reducció del 5% en el seu rendiment.

Pel que fa a l'Impost de Societats per a PIMES, s'aplicarà el tipus de gravamen reduït del 23% per a aquelles entitats amb una xifra de negoci inferior a 1 milió d'euros.

Pel que fa a l'IVA, s'està fomentant un nou règim de franquícia de l'IVA per a autònoms i PIMES el 2025, que podrien estar exempts d'abonar l'IVA trimestralment i de haver de repercutir ni deduir les quotes per a aquells autònoms i PIMES amb una facturació inferior a 85.000 € anuals.

La factura electrònica obligatòria serà obligatòria per a totes les PIMES i autònoms un cop s'aprovi el desenvolupament reglamentari de la nova Llei Crea i Creix que s'informarà un cop publicada.

FACTURES PER A COMPTABILITAT: Per a aquelles empreses a les quals aquest despatx els realitza la comptabilitat, els recordem que, per al tancament de l'exercici del 2023, s'han d'incorporar totes les factures emeses, rebudes i despeses de l'exercici, no podent diferir factures a exercicis posteriors.

Així mateix, els albarans han d'unir-se a les factures, mentre que els rebuts i tiquets no són documents comptables vàlids si no van acompanyats de les corresponents factures o documents substitutius, que en tot cas hauran de reunir els requisits formals d'una factura (identificació completa de l'emissor i destinatari amb detall de bases i quotes de l'IVA, etc.) URGENT PER A CONFECCIONAR L'IRPF I ELS PAGAMENTS CORRESPONENTS AL 4T O ANTERIORS NO INCLOSOS DE PROFESSIONALS, COMISSIONISTES, AGRARIS, ETC. Demanem remetin amb temps per tal de comptabilitzar i incloure en els pagaments trimestrals, còpia de les factures que s'han d'incloure pels esmentats conceptes, on s'esmenti la totalitat de les dades a incloure i tot això a la finalització de l'exercici fiscal, abans del 11 de gener.

REGISTRE SALARIAL: En el Reial Decret Llei 6/2019 es modifica l'article 28 de l'Estatut dels Treballadors, establint l'obligació de remunerar la prestació d'un treball sense que existeixi discriminació per raó de sexe en cap dels elements o condicions.

En el mateix article s'estableix una nova obligació per a les empreses: realitzar un registre salarial.

Cal tenir en compte que TOTES les empreses, independentment del nombre de treballadors, han de portar un registre dels valors mitjos dels salaris, els complements salarials i les percepcions extrasalarials de la seva plantilla, diferenciats per sexe i distribuïts per grups professionals, categories professionals o llocs de treball iguals o d'igual valor.

• Plantilles de menys de 50 treballadors: Aquestes empreses estan exemptes de l'obligació d'elaborar un pla d'igualtat, però han de tenir un registre salarial actualitzat i a disposició tant de la plantilla, a través del delegat sindical.

• Plantilles d'entre 50 i 250 treballadors: Quan en una empresa amb com a mínim 50 treballadors, la mitjana de les retribucions als treballadors d'un sexe sigui superior a les de l'altre en un 25% o més, prenent el conjunt de la massa salarial o la mitjana de les percepcions satisfetes, l'empresari haurà d'incloure en el Registre salarial una justificació que aquesta diferència respon a motius no relacionats amb el sexe de les persones treballadores.

PLANS D'IGUALTAT: L'article 1 de la norma 6/2019 modifica la Llei Orgànica 3/2007, ampliant el nombre d'empreses obligades a elaborar i aplicar un pla d'igualtat. Segons s'estableix, totes les empreses amb 50 o més treballadors estaran obligades a disposar-ne. Amb la finalitat que existeixi un període d'adaptació, fixa un termini perquè les empreses disposin d'un pla d'igualtat, que variarà en funció del seu volum de plantilla:

• Entre 50 i 100 treballadors: a partir del 07/03/2022

• Més de 100 i fins a 150 treballadors: a partir del 07/03/2021

• Més de 150 i fins a 250 treballadors: a partir del 07/03/2020

El pla d'igualtat haurà de contenir un conjunt de mesures dirigides a reduir les desigualtats entre homes i dones de la plantilla.

En el mateix RDL es crea un Registre de Plans d'igualtat de les empreses, que dependrà de l'autoritat competent en matèria laboral de les Comunitats Autònomes o Treball, i la empresa haurà d'inscriure  el pla d'igualtat en aquest registre.

LLEI DE PREVENCIÓ I RISCOS LABORALS: Continuem reiterant l'obligació existent en matèria de prevenció de riscos laborals, essent la seva cobertura per la Mutua d'Accidents que tingui subscrita la més aconsellable i rendible.

Aconsellem en fer l'entrega de material de prevenció, que el treballador signi rebut amb data i certificat que coneix l'ús del mateix, així com l'obligació de dotar-se'n per a la realització dels seus treballs (i en cas de no utilitzar-se exercir el poder sancionador de l'empresa) i que han estat formats en prevenció, recentment aquest despatx ha tingut diversos assumptes al respecte i ens ha sorprès la manca de previsió en aquest tema.

PROTOCOL CONTRA L'ACOSAMENT LABORAL: Des de l'últim annex de la Llei d'Igualtat que va entrar en vigor el 27 d'abril del 2021 totes les empreses ho necessiten independentment del nombre de persones que integrin la seva plantilla i tenen l'obligació legal d'establir mesures d'actuació, protecció i prevenció davant l'assetjament laboral i per raó de sexe.

PÒLITICA DE RESPONSABILITAT CIVIL: Reiterem com en anteriors ocasions la conveniència d'incloure en la pòlissa de responsabilitat civil derivada de l'activitat de l'empresa, la cobertura d'accions contra l'Administrador o l'Òrgan d'Administració societari per tal d'evitar-li el perjudici econòmic que pugui suposar la seva imputació com a codemandat contra l'empresa, en processos de prevenció de riscos laborals.

LLEI ORGÀNICA DE PROTECCIÓ DE DADES: Així mateix reiterem, i donada la repercussió que aquest tema està tenint en l'actualitat, la seva obligació en qualitat de responsables dels fitxers i dels tractaments dels mateixos que han de complir per garantir el dret a la protecció de les dades de caràcter personal; procedint, doncs, a la inscripció a l'Agència de Protecció de Dades de tots els fitxers que continguin i tractin en l'exercici de la seva activitat, així com garantir els protocols i mesures bàsiques per a la salvaguarda de totes les dades de caràcter personal protegides per aquesta llei.

SERVEI JURÍDIC: Aprofitem l'ocasió per recordar-los que per oferir un major i millor servei aquest Despatx disposa d'un servei jurídic en matèries de dret civil, dret de família (separacions i divorcis), reclamacions per responsabilitat civil (accidents de trànsit i altres), dret processal (interposició i contestació de demandes judicials), dret penal i dret mercantil.

HORARI: Es recorda que l'horari d'aquest Gabinet a partir de l'1 de gener del 2024 és el següent:

De dilluns a dijous de 9 a 14 hores i de 15 a 18 hores.

Els divendres de 9 a 14 hores.

Tot això per seguir millorant el servei i dotar d'una atenció més personalitzada i efectiva, per la qual cosa us demanem la màxima col·laboració en aquest sentit,

Atentament.


En GECOSA obtén asesoramiento personalizado

Nuestros especialistas te guiarán en cada paso de tu declaración de la renta 2022.